Uluslararası Çay Günü’nde uyarı: İklim krizi Türkiye’nin çay üretimini nasıl etkiliyor?

Uluslararası Çay Günü Hakkında Son Durum

Birleşmiş Milletler, çayın önemini vurgulamak amacıyla 2019 yılında aldığı kararla 21 Mayıs’ı Uluslararası Çay Günü olarak ilan etti. Bu kararla çayın tarihsel, kültürel ve ekonomik değerine dikkat çekilmektedir.

Dünya Genelinde Çay Tüketimi Artıyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2012-2022 arasında dünya genelinde çay tüketimi her yıl ortalama yüzde 3,3 oranında artarak 6,5 milyon tona ulaşmıştır. Bu miktarın yaklaşık yarısı, yani 3 milyon tonu, Çin tarafından tüketilmiştir. Hindistan, Türkiye, Pakistan ve Rusya da önemli tüketiciler arasında yer almaktadır.

Türkiye Kişi Başına Tüketimde Lider Konumunda

Türkiye, kişi başına yıllık 3,16 kilogram çay tüketimiyle dünya lideri konumundadır. Bu istatistikleri Türkiye’yi İrlanda, Birleşik Krallık, İran ve Rusya takip etmektedir.

Çay Sektörü ve Geçim Kaynağı

Çay sektörü, küçük üreticiler ve aileler de dahil olmak üzere 13 milyondan fazla kişiye geçim kaynağı sağlamaktadır. Çayın üretimi özel iklim koşulları gerektirmekte olup, dünya çay üretiminin büyük kısmı Asya kıtasında gerçekleşmektedir.

Çay Yetiştirme Koşulları ve İklim Krizi

Çay yetiştirme koşulları hakkında bilgi veren Selışık, çayın seçici bir bitki olduğunu ve uygun koşullar sağlanmadığında verimin ciddi şekilde düştüğünü belirtmiştir. Ayrıca iklim krizinin çay üreticileri için en büyük tehdit olduğunu vurgulayarak çayın yetişme koşullarındaki değişimlerin ve iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerine dikkat çekmiştir.

Related Posts

Mevsimden arındırılmış TÜFE verisi yayımlandı

Mevsim etkisinden arındırılmış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. TÜFE verileri Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,04 arttı

Emeklilerin zamlı maaşları kuruşu kuruşuna hesaplandı. Bankaya ek ödemeli olarak yatacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Ocak-Haziran dönemi enflasyon oranını yüzde 16.67 olarak duyurdu. Bu veriyle birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranları da kesinleşti. SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri maaşlarını yüzde 16.67 …

KEMANKEŞ 1 hedef tanımıyor! Havadan sonra karada da tam isabet

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 Yapay Zekâ Tabanlı Mini Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor. Geçen hafta Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vuran KEMANKEŞ 1 bu kez de yer hedeflerini başarıyla imha etti.

Tapu sahiplerinin cebinden daha fazla para çıkacak! İki farklı ödeme yükseliyor

İstanbul’da emlak rayiç bedelleri büyük değişiklikler gösteriyor. Bazı semtlerde rayiç bedelleri 10 kat artarken, bu durum hem ev sahiplerini hem de yeni ev almak isteyenleri etkileyecek.

Düşük enflasyona karşı, refah payı ve iyileştirme

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

Enerji, gıda ve altını hesaplamadan çıkarınca Bakan Bolat’a övünmek kaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TÜİK’in haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Enflasyonda yıl sonunda yüzde 20’li rakamları görme yolunda büyük bir aşama kaydedildiğini vurgulayan Bolat, 13 aydır …