Sağlığı tehdit ediyor: Havuza girmeden önce bir daha düşünün!

Göz Hijyenine Dikkat: Havuzlardan Bulaşan Göz Enfeksiyonlarına Dikkat!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, havuzlardan bulaşan göz hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu.

Yaz aylarında havuz kullanımının artmasıyla birlikte, özellikle hijyen kurallarının yeterince yerine getirilemediği durumlarda enfeksiyon risklerinin arttığını belirten Op. Dr. Öztürk, “Havuz suyunun temizliğiyle ilgili görsel ve çevresel bulgular önemli ipuçları verir. Bulanık su, kaygan ve yosunlu havuz kenarları, klor kokusu gibi işaretler hijyen eksikliğini gösterir” dedi.

‘Konjonktivit, En Sık Görülen Göz Enfeksiyonudur’

En sık karşılaşılan göz sağlığı sorunlarından birinin konjonktivit olduğunu vurgulayan Op. Dr. Öztürk, “Konjonktivit, gözü ve göz kapaklarını kaplayan konjonktiva zarının iltihaplanmasıdır. Havuzlardan bulaşan konjonktivit vakalarının çoğu adenovirüs kaynaklıdır ve viral konjonktivit en yaygın formudur. Havuz suyuyla temas, kirli yüzeyler ve ortak kullanılan havlular enfeksiyonun yayılmasına zemin hazırlar” diye belirtti.

‘Kontakt Lensle Havuza Girmek Risklidir’

Kontakt lensle havuza girmenin ciddi enfeksiyonlara ve görme kaybına neden olabileceğini vurgulayan Op. Dr. Öztürk, “Akanthamoeba keratiti gözde kontakt lens varken havuza giren kişilerde görülebilir. Bu enfeksiyon ağrılı ve kalıcı görme kaybına yol açabilir. Bu yüzden kontakt lensle havuza girilmemelidir” dedi.

‘Yüzme Gözlüğü Enfeksiyon Riskini Azaltabilir’

Op. Dr. Öztürk, yüzme gözlüğü kullanımının enfeksiyon riskini azaltabileceğine dikkat çekerek, “Yüzme gözlükleri gözleri klorlu suyla temasından koruyarak enfeksiyon riskini azaltır. Ancak gözlüklerin kişisel kullanımı ve temizliği de önemlidir. Ortak kullanılan gözlükler enfeksiyon kaynağı olabilir” diye uyardı.

‘Göz Enfeksiyonları Geçmezse Doktora Başvurun’

Göz enfeksiyonlarının belirtilerinin geçmediği durumlarda mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini belirten Op. Dr. Öztürk, “Gözde kızarıklık, sulanma, batma, yanma gibi belirtiler varsa ve geçmiyorsa, bir göz doktoruna başvurmak önemlidir” dedi.

‘Antibiyotikli Damlalar Bilinçsizce Kullanılmamalı’

Göz enfeksiyonlarında antibiyotikli damlaların bilinçsiz kullanımının sakıncalı olduğunu belirten Op. Dr. Öztürk, “Gereksiz antibiyotik kullanımı göz yüzeyini olumsuz etkileyebilir. Viral kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotikler etkisizdir” uyarısında bulundu.

‘Erken Teşhis Enfeksiyonların Yayılmasını Önler’

Erken teşhis ve tedavinin enfeksiyonların kontrol altına alınmasında önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Öztürk, “Doğru tanı ve tedavi ile enfeksiyonlarla baş etmek daha kolay olur. Erken müdahale enfeksiyonların yayılmasını engeller” diye konuştu.

Related Posts

Felç riskinin en yüksek olduğu kan grubu açıklandı

Yeni bir genetik araştırma, A kan grubuna sahip bireylerin 60 yaşından önce felç geçirme riskinin diğer gruplara göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre O grubu bireyler ise daha düşük risk taşıyor.

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Kolesterolü doğal yollarla düşürmek mümkün mü?

İlaç kullanmadan kolesterol seviyesini düşürmek isteyenler için umut verici çalışmalar var. Ancak her doğal yöntem bilimsel değil. Bitkisel kürlerden diyet takviyelerine, Akdeniz mutfağından yaşam tarzı değişimlerine kadar doğal yöntemlerin etkisi ne kadar gerçek?

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!