Çin’deki Göllerde Oksijen Seviyeleri Ciddi Şekilde Azalıyor!
Çin Bilimler Akademisi’nden (CAS) coğrafyacı Yibo Zhang ve ekibi, 15 bin 535 gölün uydu görüntülerini inceleyerek, iklim ve coğrafi verilerle birlikte oksijen kaybının nedenlerini araştırdı. Yapılan çalışmalar, göllerin yüzde 80’inden fazlasında oksijen seviyelerinin ciddi şekilde azaldığını ortaya koydu.
2003 ile 2023 yılları arasında yapılan araştırmalar, göllerin yüzde 85’inin her yıl daha fazla sıcak hava dalgası günü yaşadığını gösteriyor. Artan sıcaklık, suyun oksijen tutma kapasitesini azaltarak oksijen seviyelerinde düşüşe sebep oluyor. Tahminlere göre, sıcak hava dalgaları suyun oksijen çözünürlüğündeki ani dalgalanmalarla oksijen kaybının yüzde 7,7’sine neden oluyor.
Alg patlamaları da oksijen seviyelerindeki azalmada önemli bir etken. Bu patlamalar, artan tarımsal gübre ve hayvansal atıkların su yollarına karışmasıyla tetikleniyor. Araştırmacılara göre, bu durum oksijen kaybının yüzde 10’unu oluşturuyor.
Uzun vadeli sıcaklık artışlarının en büyük etken olduğunu belirten araştırmacılar, mevcut iklim değişikliklerinin göllerdeki oksijen seviyelerinin yüzde 55’ine kadar olan kısmını açıkladığını vurguluyor. Bilim insanları, en kötü senaryoda yüzyıl sonuna kadar göllerdeki oksijen seviyelerinin yüzde 9 daha düşebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Dünya’nın kara yüzeyinin yaklaşık 5 milyon kilometrekarelik kısmını kaplayan doğal ve yapay göller özel ekosistemlere ev sahipliği yapıyor. Ancak oksijen seviyelerindeki düşüş, bu ekosistemleri olumsuz etkiliyor ve canlı yaşamının sürdürülemediği “ölü bölgeler” oluşturuyor.
Yeni Zelanda’da yılan balıkları, Avustralya’da Murray morinası ve Polonya ile Almanya’da birçok balık ve midye türü, ani oksijen düşüşlerinden etkilenerek toplu ölümler yaşanmasına örnek teşkil ediyor.
Artan buharlaşma da gölleri olumsuz yönde etkiliyor. Dünya’nın su döngüsünü hızlandırarak kuraklık ve sel dönemleri arasında keskin geçişlere neden oluyor.
CAS ekoloğu Shi Kun, durumu düzeltmek için sadece küresel ısınmayı kontrol altına almanın değil, tarımsal atıkların su yollarına karışmasını azaltmanın da gerektiğini belirtiyor. Kun, su altı bitkileri dikmek ve sulak alanlar inşa etmek gibi çözüm önerileri sunarak göl ekosistemlerinin yeniden canlanmasına katkı sağlayabileceğini belirtiyor.
More Stories
Eternal Fire CS2 takımı yoluna Aurora olarak devam edecek
Amazon’un Starlink rakibi Kuiper uyduları ilk fırlatma tarihini aldı
Öğrencilerin geliştirdiği otonom tarım robotu seri üretime geçiyor