Obezitede bel çevresine dikkat!

Obezitede Bel Çevresine Dikkat Edilmeli

İSTANBUL (İGFA) – Obezitenin tanısının kişinin kilosu, boyu ve bel çapının ölçülerek konulduğunu belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hümeyra Bozoğlan, obezite tanısında en yaygın kullanılan kriterlerden birinin Beden Kitle İndeksi olduğunu vurguladı.

18 yaş üstü yetişkinlerde Beden Kitle İndeksi’nin 30 kg/m2 üzerinde olması durumunda obezite tanısı konulduğunu belirten Dr. Bozoğlan, obeziteyi değerlendirirken bel çevresinin de önemli bir kriter olduğunu belirtti. “Erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm üzerinde bel çevresine sahip olmak, abdominal obezite varlığını gösterir” dedi.

Obezitenin genetik, çevresel, davranışsal ve hormonal faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıktığını söyleyen Uzm. Dr. Hümeyra Bozoğlan, hormonal hastalıkların ve metabolik faktörlerin obeziteyi tetikleyebileceğini aktardı.

Günümüzde modern yaşamın getirdiği değişikliklerle obezite görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Dr. Bozoğlan, sadece yetişkinlerde değil, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde de obezitenin arttığını belirtti. “Dünya genelinde, yetişkin nüfusta obezite görülme sıklığı %13, fazla kilo görülme sıklığı ise %39. Dünya genelinde yaklaşık 650 milyon bireyde obezite olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de obezitenin arttığı ve Avrupa’da en fazla görülen ülke olduğu belirtilmektedir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya çıkarmayın

Burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı… İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan doğa hepimizi mutlu ediyor, ancak bir de polenler olmasa. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı 7 etkili önlemi anlattı.

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Uzman uyardı: ‘Güneş ışınlarından her mevsim korunulmalı’

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek, “Güneş kremi yalnızca yazın değil, güneş ışınlarının etkili olduğu her mevsimde kullanılmalıdır” dedi.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

Gizli Kalp Problemleri Ani Ölümlere Yol Açabiliyor

Gizli kalp problemleri ölüme neden olabilir Kalbinizi tanıyarak spor yapın BURSA – Halı sahalarda artan ölümlerin ardında gizli kalp problemleri bulunabileceğine dikkat çeken Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji …

Konyaspor Galatasaray maçı neden başlamadı?

Konyaspor- Galatasaray maçının VAR hakemi Polonyalı Piotr Lasyk oldu. AVAR’da ise Deniz Caner Özaral yer alacak. Karşılaşmanın orta hakemi olarak Abdullah Buğra Taşkınsoy görev alacaktı. Ancak taşikardi rahatsızlığı nedeniyle maçı 4. hakem yönetecek …