Merkez Bankası Başkanı: Bir saat içinde eski haline getiriyoruz

“`html

Türkiye’nin Ödeme Sistemlerindeki Dönüşüm ve Önemi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye’nin ödeme sistemlerinin uluslararası ölçekte dikkat çeken bir gelişim sürecinde olduğunu ifade etti. Karahan, “Ekosistemimiz, bankalar, Fintech firmaları, ödeme ve elektronik para kuruluşları ile altyapı sağlayıcılarını bir araya getiriyor.” şeklinde konuştu.

Karahan, Türkiye Bankalar Birliği tarafından düzenlenen “Ödeme Sistemleri Zirvesi”nde yaptığı konuşmasında, ödeme sistemlerinin finansal istikrar üzerindeki önemine vurgu yaptı.

Güvenilirliğin kritik bir unsur olduğunun altını çizen Karahan, “Bir kaç dakikalık bir aksama bile finansal kayıplara, kamu güveninin sarsılmasına ve ciddi durumlarda sistemik krizlere yol açabilir.” dedi.

Ödeme alanlarının geçmişte merkez bankalarının gözünde fazla önemsenmediğini hatırlatan Karahan, bu konunun yalnızca sorun yaşandığında gündeme geldiğini belirtti. “Ödeme sistemleri, insan vücudundaki dolaşım sistemi gibidir; genelde fark edilmez ama arıza yaşandığında tüm ekonomiyi etkileyebilir.” şeklinde değerlendirdi.

Karahan, “Gelişmelerle birlikte hızlı ödeme sistemleri, Fintech yenilikleri ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) gibi unsurlar, Türkiye’yi dönüşümün önde gelen örneklerinden biri haline getirdi.” dedi ve ekledi: “Ekosistemimiz, farklı paydaşların bir araya gelmesiyle inovasyonu ve rekabeti teşvik ederek sektörün verimli çalışmasını sağlıyor.”

Türkiye’de nihai kullanıcı deneyimlerinin değiştiğini belirten Karahan, bu değişimin e-ticaretin genişlemesi, temassız kartların yaygınlaşması, karekodlar, NFC’ler ve dijital cüzdanların artışıyla bağlantılı olduğunu ifade etti.

Gerçek Zamanlı İzlemenin Önemi

İnovasyonların getirdiği risklere de dikkat çeken Karahan, ödeme sistemlerinin dayanıklılığının ve sürekliliğinin önemine vurgu yaptı. “Bir pos cihazındaki hata ya da devre değişim sistemlerindeki aksamalar günlük işlemleri olumsuz etkileyebilir.” diyerek sistemlerin bozulduğunda oluşturacağı riskleri sıraladı.

Ülkeler ve şirketler için yaşanan bu tür örneklerin gelecek için ders çıkarıcı olduğunu belirten Karahan, “Sistemi yedeklemeli ve gerçek zamanlı olarak izlemeliyiz.” şeklinde konuştu.

Acil Durum Protokolleri Oluşturma

Gerekli dayanıklılığa ulaşmanın yollarını anlatan Karahan, dayanıklılığın üç temel unsur üzerine oturduğunu ifade etti: “Teknolojik altyapı, etkili yönetişim ve hızlı toparlanma mekanizmaları.”

Merkez Bankası’nın geçmişte yaşadığı sorunlara da değinen Karahan, “2011 yılında altyapımızda yaşanan sorunlar yüzünden 182 milyar TL tutarında işlemler askıda kalmıştı. Sorun, dış kaynak bağımlılığının zorluklarını ortaya koydu.” dedi.

Sistemlerin Hızlı Normalleşmesi

Karahan, ödeme sistemlerinin yalnızca finansal sistemler değil, aynı zamanda sistemik bir yapı olduğunu belirtti. “Kısa süreli aksaklıklar geniş etkiler yaratabilir.” dedi. Ayrıca, sıkı denetimlerin ve belirlenmiş standartların uygulanmasının altını çizdi.

Karahan, “Bizim iş sürekliliği planlarımız siber saldırılardan doğal felaketlere kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Alternatif iş akışları ve detaylı Bilgi Sistemleri devamlılık planlarımız mevcut.” bilgisini verdi.

İnsan kaynakları planlamaları ile kurumsal dayanıklılığı artırdıklarını ifade eden Karahan, “Aksaklık yaşandığında çoğu durumda bir saat içinde normale dönüşme kabiliyetimiz var.” dedi.

Karahan, düzenleyici kurumların da güncel iş sürekliliği ve siber güvenlik yönetim çerçevelerine sahip olması gerektiğine dikkat çekti. “Ödeme altyapımızı güçlendirmek ve güvenli bir gelecek inşa etmek için kamu ve özel sektör iş birliği devam etmelidir.” diyerek sözlerini tamamladı.

“`

Related Posts

Hırvat sanayisinde düşüş sürüyor

Hırvatistan’ın sanayi üretimi 2025 Mayıs’ında yıllık bazda yüzde 1,7 artış gösterse de, bir önceki ay kaydedilen yüzde 6,5’lik üç ayın en yüksek artışından belirgin bir yavaşlama yaşandı. Bu oran, 2024 Kasım’ındaki daralmadan bu yana sanayi …

Son dakika… Mayıs ayında işsizlik azaldı: Haftalık çalışma süresi arttı

Son dakika… TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklanan rapora göre Mayıs 2025’te işsizlik yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. Haftalık çalışma saati ise bir önceki aya göre 0,6 saat artarak 42,7 saat oldu.

‘Yavuz Sultan’ tren ihalesi bu yıl

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demir yolu hattı için finansman konusunda Dünya Bankası ile önemli mesafe kaydedildiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu sene içerisinde ihaleyi gerçekleştirerek, gelecek yıl da projeye başlamayı hedefliyoruz” dedi.

Trump’ın göçmen politikaları ABD turizmini fena vurdu

ABD, 2025 yılında dünya genelinde turizm harcamalarında düşüş yaşayan tek ülke oldu. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tarafından yayımlanan Ekonomik Etki Raporu’na göre, 2024’te 181 milyar dolar olan yabancı turist harcaması, bu yıl 169 milyar …

Kırsal yatırımlar için hibe desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD II Programı kapsamında, Hakkâri’de kırsal kalkınmayı güçlendirecek yatırımlar artarak devam ediyor. 2024 ve 2025 yıllarında Tarımsal İşletmelerin Fizik Varlıklarına …

Belçika’da enflasyon gözünü zirveye dikti

Belçika Federal Planlama Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin yıllık enflasyon oranı Haziran 2025’te bir önceki aya göre %2,01’den %2,15’e çıktı. Bu artışta, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki %3,35’lik, alkollü içecekler ve tütündeki %6,04 …