Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya çıkarmayın

Çocuklarda Bahar Alerjisi ve Etkileri

Uyku kalitesini etkileyen bahar alerjisi

Son yıllarda alerjik hastalıklarda önemli bir artış yaşanıyor ve çocuklar bu durumdan daha fazla etkileniyor. Bahar alerjisinin en büyük sebebi polenlerdir ve bu alerji türü deride, gözlerde, burunda, boğazda ve akciğerlerde çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Polenlerin yanı sıra ev tozu akarları, küf mantarları ve hayvan tüyleri de bahar aylarında görülen alerjilerin diğer sebeplerindendir. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, bahar alerjisinin çocukların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebileceğini belirterek, uyku kalitesinde bozulma, dikkat dağınıklığı, okul başarısında düşme, huzursuzluk, yorgunluk gibi sorunlarla karşılaşabileceğimizi söylüyor. Bu nedenle, bahar alerjisi tedavisinde zaman kaybetmemek ve çocuklarda yaşam alışkanlıklarında gerekli önlemleri almak önemlidir.

Ülkemizde yaygın bir problem

Bahar alerjisi dünya genelinde ve ülkemizde oldukça yaygın bir sorundur. Ülkemizde her yıl en az 100 bin çocuğa alerjik hastalıklardan biri teşhis edilmektedir. Ülkemizde yaklaşık olarak her 3 çocuktan birinde alerjik bir rahatsızlık bulunduğuna dikkat çekiliyor. Alerjik nezle, astım, atopik dermatit ve göz alerjisi gibi çocukları etkileyen rahatsızlıkların görülme sıklığı da oldukça yüksektir.

Bahar alerjisine karşı alınacak 7 etkili önlem

Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, bahar alerjisine karşı alınması gereken önemli önlemleri sıralıyor:

  • Polen mevsiminde, günün erken saatlerinde evinizin pencerelerini kapalı tutun.
  • Polenlerin en yoğun olduğu sabah 06:00 – 10:00 saatleri arasında ve rüzgarlı havalarda çocuğunuzu dışarı çıkarmayın.
  • Dışarı çıkarken çocuğunuza şapka ve güneş gözlüğü takarak polenlere doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
  • Eve döndüğünde çocuğun yüzünü ve ellerini mutlaka yıkayın.
  • Kıyafetlerini hemen çıkarıp yıkamayı ihmal etmeyin.
  • Kıyafetleri, çarşafları ve havluları dışarıda kurutmayın, içeride kurutun.
  • Evinizi sık sık Hepa filtresi olan bir süpürge ile temizleyin.

Tedavi çocuğun şikayetlerine yönelik şekilleniyor

Bahar alerjisinde doğru tanının zamanında konulması ve uygun tedavinin başlatılması oldukça önemlidir. Göz alerjilerinde göz damlaları, burun alerjilerinde kortikosteroid içeren spreyler, astımda solunum yoluyla verilen ilaçlar ve atopik dermatitte deriden uygulanan ilaçlar gibi hastalığın etkilediği bölgeye yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Tedavi sürecinde ilaçların ve tedbirlerin aksatılmaması gerektiği vurgulanmaktadır.

Çocuğunuzun iyileştiği düşüncesiyle ilaçları kesmeyin!

Bahar alerjisi tedavisinin uzun sürebileceğinin altını çizen Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuğun iyileştiği düşüncesiyle tedavinin yarıda bırakılmaması gerektiğini belirtiyor. Belirtilerin tekrar ortaya çıkması durumunda tedaviye yeniden başlanması gerekebileceğine dikkat çekiyor ve aksatılmaması gereken bir süreç olduğunu vurguluyor.

Related Posts

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Uzman uyardı: ‘Güneş ışınlarından her mevsim korunulmalı’

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek, “Güneş kremi yalnızca yazın değil, güneş ışınlarının etkili olduğu her mevsimde kullanılmalıdır” dedi.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

Gizli Kalp Problemleri Ani Ölümlere Yol Açabiliyor

Gizli kalp problemleri ölüme neden olabilir Kalbinizi tanıyarak spor yapın BURSA – Halı sahalarda artan ölümlerin ardında gizli kalp problemleri bulunabileceğine dikkat çeken Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji …

Konyaspor Galatasaray maçı neden başlamadı?

Konyaspor- Galatasaray maçının VAR hakemi Polonyalı Piotr Lasyk oldu. AVAR’da ise Deniz Caner Özaral yer alacak. Karşılaşmanın orta hakemi olarak Abdullah Buğra Taşkınsoy görev alacaktı. Ancak taşikardi rahatsızlığı nedeniyle maçı 4. hakem yönetecek …

Hidrosefali Hastası Göktuğ’un İlk 23 Nisan Kutlaması

AMASYA’da hidrosefali (beyinde su toplanması) hastası 1,5 yaşındaki Göktuğ Kara, ilk 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı sağlık ekiplerinin sürpriz ziyaretiyle kutladı. Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç ve Amasya Üniversitesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir