Eşsiz keşif: “Kayıp Şehir” bulundu

Bilim İnsanları Keşfetti: Atlantik Okyanusu’nda “Kayıp Şehir”!

Atlantik Okyanusu’nun 700 metre derinliğinde keşfedilen eşsiz jeolojik fenomen, bilim insanları tarafından “Kayıp Şehir” olarak adlandırıldı.

Alkali sıvılarla dolu hidrojen ve metan püskürten etkileyici 70 metre yüksekliğindeki “bacalar”, çeşitli mikroorganizmalara ve küçük omurgasızlara ev sahipliği yaparak benzersiz bir ekosistem oluşturuyor.

2000 yılında keşfedilen bu bölge, bilinen en uzun ömürlü havalandırma ortamına sahip okyanus bölgelerinden biri olarak öne çıkıyor.

En az 120 bin yıldır devam eden bu olağanüstü fenomen, manto deniz suyu reaksiyonuyla hidrojen, metan ve diğer gazları okyanusa püskürtüyor.

Bölgedeki kuyu çatlaklarındaki hidrokarbonlar, oksijen olmasa bile yeni mikrobiyal toplulukların var olmasını sağlıyor.

AŞIRI ORTAMLARA RAĞMEN YAŞAMIN İZİ

40 derecede gaz püskürten bacalar, çeşitli salyangoz ve kabuklu hayvanlara ev sahipliği yaparken, nadiren yengeçler, karidesler ve yılan balıkları gibi daha büyük deniz canlıları da görülüyor.

2024 yılında rekor bir kaya konsantrasyonunun kaydedildiği bölgede, milyarlarca yıl öncesine ait hayati ipuçlarının bulunabileceği umuluyor.

Bilim insanları, benzeri hidrotermal alanların ve okyanusların varlığını kabul etse de, Kayıp Şehir şu ana kadar keşfedilmiş tek örnektir.

Kayıp Şehir’den çıkan hidrokarbonlar, atmosferdeki karbondioksit ya da güneş ışığından değil, deniz tabanındaki kimyasal reaksiyonlar sonucunda oluşmaktadır.

İncelen hidrokarbonlar, yaşamın oluşumunda kritik bir rol oynadığından, benzer habitatlardan gelmiş olabilecek yaşam formlarının varlığına işaret etmektedir – ve bunun sadece Dünya’ya özgü olmadığına da.

Related Posts

Netanyahu, Azerbaycan’ı ziyaret edecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mayıs ayında Azerbaycan’ı ziyaret edecek. Netanyahu burada Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşecek.

Depremde cep telefonları neden kesildi? Bakan Uraloğlu: “Aramalarda 7 katı artış yaşandı”

Silivri’de meydana gelen depremin hemen ardından iletişim hatlarında sıkıntı yaşandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugün Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone yöneticileriyle bir araya geldi. Uraloğlu, depremin ardından sesli görüşmelerde 7 kat artış yaşandığını, sıkıntının bu yüzden yaşandığını anlattı. Uraloğlu, “Benzer sıkıntıları yaşamamak için neler yapmamız gerektiğini masaya yatırdık.” dedi.

İspanya’dan İsrail kararı: Mermi alımını iptal etti

İspanya hükümeti, İspanya İçişleri Bakanlığı için İsrailli bir firmadan mühimmat alımına ilişkin sözleşmeyi tek taraflı olarak iptal etti.

İstanbul depremi, İzmir’i alarma geçirdi: Beş ilçe öne çıkıyor

Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin deprem tehdidi en yüksek şehirlerinden İzmir’deki yapı stoku endişelerini bir kez daha gündeme getirdi. Bayraklı, Konak, Bornova, Karşıyaka ve Çiğli ilçelerine dikkat çeken uzmanlar, bu bölgelerin alüvyon zemin üzerine kurulu olduğunu belirtip, “Biz bununla yaşamayı, yapılaşmayı, öğrenmek, bilmek zorundayız.” yorumunda bulundu.

Suriye Cumhurbaşkanı Şara ABD basınına konuştu

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Amerikan New York Times (NYT) gazetesine konuştu. NYT, Şara’nın Türkiye ve Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığıyla ilgili müzakereleri ön plana çıkardı.

NATO’nun en iddialı planı: “İHA Duvarı” tüm sınırı kaplayacak

NATO, yakın tarihteki en kapsamlı ve en iddialı savunma planı için çalışmalara başladı. “İHA Duvarı” adı verilen proje, potansiyel tehditleri tespit etmek ve engellemek için tasarlanmış “gerçek bir duvar” olmasıyla dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir