Çin’in Ekonomik Büyümesi ve Küresel Rolü




Çin’in Yatırımlarıyla Küresel Ekonomide Güçlü Bir Konum Kazandığını Söyledi

Çin’in Yatırımlarıyla Küresel Ekonomide Güçlü Bir Konum Kazandığını Söyledi

İSTANBUL, 23 Mart (Xinhua) — Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Çin’in yapay zeka, yeşil enerji ve küresel ortaklıklara yaptığı yatırımlarla ulaştığı istikrarlı ekonomik büyümesinin, küresel ekonomide baskın bir güç olarak ülkenin konumunu sağlamlaştırdığını söyledi.

Siyasi ve ekonomik danışmanlık hizmetleri veren Ankara Küresel Danışma Grubu’nun da kurucularından olan Prof. Dr. Bağcı, kısa süre önce Xinhua’ya verdiği söyleşide, “Çin’de güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve elektrikli araçlar gibi yeşil endüstrilerin gelişimi, uluslararası ekonomi ve endüstriyel kalkınma için devrim niteliğinde” dedi.

Çin’in küresel çapta ilgi gören yapay zeka modeli DeepSeek gibi yapay zeka ve diğer ileri teknolojilere yaptığı önemli yatırımların da altını çizen Bağcı, Çin’in modernizasyon stratejisinde ve endüstriyel güncellemelerinde kritik rol oynayan bu girişimlerin ülkeyi sürekli olarak teknolojik yenilik ve büyüme için konumlandırdığını belirtti.

Afrika, Asya ve Latin Amerika’daki pek çok ülkenin Çin’in hızlı gelişimini yakından izlediğini belirten Bağcı, “Çin’in modernleşmesi benzersiz bir yol izliyor” diye konuştu. Bağcı, bu ülkelerin birçoğunun kendi büyümelerine güç vermek üzere benzer yatırımları nasıl çekebileceklerini araştırdıklarını ifade etti.

Çin’in kaydettiği teknolojik ilerlemelerin yanı sıra küresel kalkınmadaki artan rolünden de övgüyle bahseden Bağcı, Küresel Güney ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada farklı ülkelere ekonomik ve mali yardım şeklinde yaptığı önemli katkılara da işaret etti.

Bağcı, Çin’in ekonomik istikrarının sadece kendi büyümesine fayda sağlamakla kalmadığını, aynı zamanda enerji ve bölgesel çatışmalar başta olmak üzere küresel zorlukların çözümünde de önemli rol oynadığını sözlerine ekledi.

Bağcı, “Çin ekonomisi için ne kadar istikrarlı ekonomik büyüme söz konusu olursa, bunun uluslararası enerji krizi ve farklı bölgelerdeki çatışmalar üzerinde de o kadar çok olumlu etkisi olur” dedi.


Related Posts

Küresel altın talebi ilk çeyrekte son 9 yılın zirvesine çıktı

Küresel altın talebi, ABD’nin tarifeleri, jeopolitik belirsizlikler, borsaların oynaklığı ve zayıf doların etkisiyle 2016’dan bu yana en yüksek ilk çeyrek seviyesine ulaştı.

LPG ithalatı şubatta azaldı

Türkiye’nin LPG ithalatı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 azalarak 234 bin 829 ton oldu.

TİM İhracat Talep Endeksi martta azaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi, martta aylık bazda yüzde 1,3 azalışla 99’a gerildi.

Çinli şirket Türkiye’de üretim için gün sayıyor

Çinli SWM Motors’un distribütörü ATMO Group, SWM için üretim gerçekleştirmek üzere Urzema Holding ile ortaklık kurdu.

Çinli markadan ABD’ye büyük zam hamlesi

Çinli hızlı moda devi Shein, ABD’de küçük paketlere yönelik gümrük vergisi artışları öncesinde fiyatlarını sert şekilde yükseltti. Bazı ürünlerdeki zam oranı yüzde 377’e yükseldi.

Gazze Ticaret Odası: Ekonomik sistem çöktü, fiyatlar yüzde 527 arttı

Gazze Ticaret ve Sanayi Odası, İsrail’in bölgeye ürün girişini engellemesi ve uyguladığı abluka nedeniyle ekonomik sistemin çöktüğünü ve fiyatların yüzde 527 arttığını belirtti.