Çin’in uzay istasyonundaki taykonot ekibi Dünya’ya döndü

Çin Uzay Programı: “Şıncou-19” Mekiği Gobi Çölü’nde İndi

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, taykonotlar Cay Şücı, Song Lingdong ve Vang Haozı’yı taşıyan “Şıncou-19” uzay mekiği, Gobi Çölü’ndeki Dongfıng sahasına başarılı bir şekilde indi.

Bugün sabah uzay istasyonundan ayrılan kapsül, yörünge çevresinde 5 kez dönerek 7,5 saatlik bir yolculuğun ardından Dünya’ya ulaştı.

30 Ekim 2024’te uzaya gönderilen taykonot grubu, “Şıncou-19” uzay mekiği ile Tiengong Uzay İstasyonu’nda görev yapmaya başladı ve 8. ekip oldu.

Önceki ekip olan “Şıncou-20” mekiği ile 24 Nisan’da istasyona gönderilen taykonotlar Çın Dong, Çın Congrui ve Vang Cie’nin yerini bu yeni ekip aldı.

Dün planlanan dönüş seferi, kötü hava koşulları nedeniyle ertelendi ve “Şıncou-19” mekiğinin inişi bir gün gecikmeli olarak gerçekleşti.

Çin’in Uzay İstasyonu “Tiengong”

Çin, ABD’nin uzay araştırmaları konusundaki yasakları nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurarak Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılamamıştı.

Tiengong İstasyonu, bir çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşuyor ve ileride bir uzay teleskobu da eklenmesi planlanıyor.

İstasyonun ana parçası olan “Tienhı” adlı çekirdek modül 29 Nisan 2021’de fırlatıldı ve ardından laboratuvar modülleri sırasıyla eklenmeye devam edildi.

Uzay istasyonunun ana iskeletinin kurulmasının ardından “uygulama ve geliştirme aşamasına” geçildi ve son olarak “Şüntien” adlı uzay teleskobu da eklenmesi planlanıyor.

Taykonot ekibi, “Şıncou” mekikleri ile istasyona ulaşıyor ve görevlerini başarıyla yerine getiriyor. Bu sayede istasyon, sürekli yeni bilimsel keşifler ve ilerlemelerle dolu bir merkez olmaya devam ediyor.

Related Posts

Çin, 10 yeni nükleer reaktör inşa ediyor!

Çin, enerji üretim kapasitesini artırmak amacıyla 10 yeni nükleer reaktörün inşasına onay verdi. Toplam maliyetinin 27 milyar doları bulması beklenen projeler, ülkedeki mevcut beş nükleer santralin kapasitesinin de artırılmasını sağlayacak. Çin, 10 …

Microsoft Copilot beklenen ilgiyi görmedi! Peki neden?

Microsoft’un Windows üzerinden kullanıcılara sunduğu yapay zeka asistanı Copilot, kullanım oranları açısından beklentilerin gerisinde kaldı. Şirketin yaptığı son açıklamalara göre, uygulamanın aktif kullanıcı sayısı 20 milyon seviyesinde kaldı …

Her yere geç mi kalıyorsunuz? Artık sizin için de bir uygulama var…

Arkadaş grubunuzun “geç kalanı” siz misiniz? Üzülmeyin, sürekli geç kalan insanlar için geliştirilen yeni bir uygulama size yardımcı olacak

Apple’dan ‘akıllı gözlükler’ geliyor

ABD’li teknoloji devi Apple’ın akıllı gözlüklerinin gerçek olmaya çok yaklaştığı iddia ediliyor.

Bitcoin’de son durum ne? İşte güncel değeri!

Kripto varlıklar, geleceğin para birimi olarak giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Özellikle Bitcoin, son dönemde art arda kırdığı rekorlarla yatırımcıların ilgisini üzerine çekmeyi başardı. Ancak kripto para piyasasının oldukça dalgalı olduğunu ve …

Tartışmalar büyüyor, K2-18b’deki Dünya dışı yaşam umudu soluyor

Geçtiğimiz hafta, K2-18b adlı uzak bir gezegenin atmosferinde yaşamla ilişkilendirilen gazlara rastlandığı açıklaması bilim dünyasında büyük heyecan yaratmıştı. Cambridge Üniversitesi’nden yapılan açıklamada bu keşif, Güneş Sistemi dışındaki bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir