Kaşınmak aslında sağlığa çok faydalıymış: Pittsburgh Üniversitesi araştırdı! İşte sağladığı fayda…

Kaşınan bir yeri kaşımak, vücudunuzun bakterilere karşı savunmasını güçlendirerek faydalı olabilir. Kaşıma, paradoksal bir olgudur. Tırnaklarınızı kaşınan bir bölge üzerinde gezdirmek hoş bir his uyandırabilir, bu da evrimsel olarak bundan zevk almamızın bir nedeni olduğunu düşündürebilir. Ancak, aynı zamanda egzamayı ve döküntüleri kötüleştirebilir veya bir yarayı yeniden açabilir.

newscientist’in haberine göre bu ikilemi araştırmak amacıyla, Pensilvanya’daki Pittsburgh Üniversitesi’nden Dan Kaplan ve meslektaşları, farelerde egzama benzeri semptomlar oluşturmak için hapten adı verilen alerjenleri kullandılar.

Nötrofil seviyesi arttı

İstedikleri zaman kaşıyabilen farelerin kulakları daha fazla şişti ve vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan nötrofil adı verilen iltihaplı hücrelerin sayısı arttı. Bu hücreler, kulaklarına ulaşmaları engellenen, tasma takılı farelere kıyasla daha fazlaydı.

Bu kaşımanın cilt üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla araştırmacılar, hücrelerde neler olup bittiğine baktılar. Kaşımanın, ağrıyı algılayan nöronların P maddesi olarak bilinen bir kimyasal salgılamasına yol açtığını ve bunun da mast hücreleri adı verilen beyaz kan hücrelerini aktive ederek vücudun daha fazla nötrofil üretmesini sağladığını keşfettiler.

Sağlıklıysanız kaşınmak olumlu 

İngiltere’deki Hull Üniversitesi’nden Holly Wilkinson, “Bu, kaşıma eyleminin mast hücresi davranışını artırmada gerçekten önemli bir rol oynadığını gösteriyor” diyor.

Ekip, ayrıca kaşımanın, farelerin derisindeki Staphylococcus aureus adlı bakterinin miktarını azalttığını keşfetti. Kaplan, bu bakterinin aşırı cilt iltihabına yol açabileceğini ve bunun da dermatit şeklinde kendini gösterebileceğini belirtiyor. “Yaklaşık 24 saatlik kaşınma, mikrobiyomu ölçülebilir derecede değiştirmek için yeterli bir süre” diyor.

Ancak alerjenler, mast hücrelerini aktive ederek inflamasyonu tetikleyen bir süreci başlatıyor ve egzama gibi dermatit türlerinde vücut, iki kat daha fazla cilt iltihabına maruz kalabiliyor. Bu durumda, kaşıma muhtemelen daha fazla hasara yol açabilir.

Wilkinson, “Temelde sağlıklıysanız ve kaşınıyorsanız, bu olumlu bir şeydir” diyor. “Ancak bir noktada aşırıya kaçarsanız, bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir.”

Related Posts

Beyni güçlendiren mucize besinler belli oldu

Konsantrasyon eksikliği yaşıyorsanız çözüm tabağınızda olabilir. Hangi vitaminler beyin hücrelerini koruyor, yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemeyi nasıl önlersiniz? İşte beyni güçlendiren mucize besinler…

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Aile hekimliğinde yeni dönem: İkamete dayalı uygulama başlıyor

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Kulak kiri sağlığınız hakkında neler söylüyor?

Alzheimer’dan kansere kadar kulak kiri, kişinin sağlığı hakkında çok değerli göstergeler barındırabilir. Bilim insanları şimdi bu maddenin kimyasını analiz ederek hastalıkları teşhis etmenin yeni yollarını arıyor.

Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya çıkarmayın

Burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı… İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan doğa hepimizi mutlu ediyor, ancak bir de polenler olmasa. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı 7 etkili önlemi anlattı.

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir